• Neekanoka

Kaj vzeti sabo v porodnišnico v času karantene

Dilema. Kot da nisem že prej bila serijski OCD overpacker (mojemu se meša, ko spakiram za dopust, kot da se selimo), sem se morala sedaj pripraviti na scenarij poroda brez partnerja, ki bi me lahko zalagal s frutabelicami in mi prinašal vodo, ko sem bila žejna.


Sama sem vse skupaj spakirala v super kjut torbo od Minibini. Zraven sem dobila tudi priročno mini toaletko, v katero gredo super vsi dokumenti, ki jih potrebuješ s sabo.Tule je seznam stvari, ki sem jih vzela s seboj, spodaj pa podroben opis, zakaj sem kaj uporabila.

V mini toaletki:

-kartica zzzs

-osebna izkaznica

-materinska knjižica

-krvna skupina

-potrdilo o očetovstvu (nisem rabila, ampak za vsak slučaj)

-vse krvne teste (toksoplazma, meningitis itd.)

-potrdilo o opravljeni šoli za starše

-vazelin za ustnice

-bančna kartica (nikoli ne veš)


V veliki torbi: -polnilec za telefon

-modrček za dojenje

-blazinice za dojenje Toto

-vložki mama Toto (1 ali dva paketka)

-šampon in gel za tuširanje (iz DM-a mini potovalne verzije)

-elastike za lase

-plastični natikači

-frutabele

-plazma keksi

-cicatridina (nisem rabila, baje ne smeš uporabljati, ko imaš šive sveže)

-telefon

-štumfi (ker me radi zebe v noge)

-zobna krtačka in pasta+listerine mini verzijo (iz DM-a) in nitka za zobe

-fen (potovalna verzija)

-kremo za roke

-Multi mam komprese

-Multi mam lanolin

-dudica

-nastavki za dojenje Avent

-mini krtača za lase tangle teezer

-mrežaste hlačke Toto (tam nisem rabila, doma pa)

-pisalo (Ker dobiš obrazce za izpolnit preden greš domov)

-rupurut in linex


Jan mi je do vratarja 4 dan dodatno prinesel:

-Jabolka

-Donat

-dodatne vložke Toto mama (4 pakete)
Dejstvo je, da v porodnišnici Ljubljana dobiš paketek Tosama mama vložkov, ki ti drži točno tri dni. Kar je logično, večina žensk rodi in ostane tri dni ter morda prva dva dni po porodu malce več krvavi (čišča). Če ti jih zmanjka si obsojen na VIR vložke, za katere lahko zaprosiš naknadno. Če je katera od vas že doživela epiziotomijo (prerez presredka) ali pa se je med porodom strgala, potem ve, da sta prva dva tedna po porodu “pain in the...” -dobesedno! Težko sediš in najboljša stvar, ki jo lahko vzameš sabo je obroč za napihnit (tisti za na plažo za otroke), za doma pa še malo bolj profi verzijo iz blaga. Sama sem jo potestirala pri obeh porodih. Res je razlika. Zelo lepo se gor sedi in olajša bolečine.

No, če grem nazaj na šive. Zadeva je precej neprijetna. Ker se ti šivi začnejo po parih dnevih sušit in zatikat v VIR vložke. Kar je zelo boleče. Zato je zelo dobro, če imaš s seboj tudi dodatne TOTO mama vložke od Tosame, ki se v šive ne zatikajo. Prvih par dni ponavadi daš enega na drugega in menjaš na cca 3 ure. V porodnišnici dobiš zaloge za 3 dni, kot sem že napisala, ampak moje bivanje se je obakrat zavleklo. Pri Zarji sem bila notri malo več kot en teden, pri Levu pa 6 dni. Tako da seveda- mi jih je (kljub dodatnemu paketu) zmanjkalo po 4 dneh. Nakar sem doživela mini paničen napad, ki so ga hipoma pomirile sestre, ki so mi prijazno povedale, da mi lahko vložke do vratarja dostavi kdo od domačih v vrečki, one pa bodo šle vrečko pobrat in mi jo prinesle gor, na oddelek.

Tako da samo brez panike, če vam česa zmanjka, vse vam lahko dostavijo domači. je pa fajn, da predvidevate vnaprej in si tudi doma pripravite zalogo ali pa kar napakirate stvari v vrečko, saj znajo biti doma očki malce zmedeni(vsaj naš je tak) in si boste morali po porodu, ko boste itak utrujene in imele veliko dela s seboj in novim družinskim članom, dopisovati in se klicati: ”Aja pa ne pozabit vložkov.“

On:”Kerih? A unih tam v škatli?”

Jaz:”Pa ne tistih, unih v oranžnih škatlah. Sej veš no. K mama gor piše.”

On:”A une k majo enga hrčka narisanga gor?”

Jaz:”Pa j**o te hrčka. Ja, ok. Une. “

On:”Čak, ti poslikam pa pošljem.”


-zavijanje z očmi in preklinjanje moške vrste in njihove sposobnosti opazovanja-


Super je, da imaš s seboj tudi kaj za prigriznit, ker če zamudiš zadnji obrok dneva, ti pripada šele jutranji, kar pomeni, da boš, če boš mela smolo, tako kot sem to doživela jaz dvakrat, do jutra čakala na zajtrk, brez večerje- po 11 urah poroda (9 pri Levu-ampak tokrat nisem stradala, ker sem bila pripravljena).

Tako da ti toplo polagam na srce. Spakiraj si en paketek plazma keksov, enega ali dve jabolki, kakšno frutabelo in če imaš prostor še tamalo flaško Donata.

Zdaj se najbrž sprašuješ, zakaj Donat? Hja, to je pa drugi zoprni del. Po porodu se morajo prepričati, da ti prebava normalno deluje. Kar pomeni, da ne greš domov, dokler ne kakaš. Jap. Takle mamo. Tako da pridno pij čim več. Najbolje, da si zadaš, da spiješ cel njihov lonec čaja, ki ti ga večkrat na dan prinesejo. Mera je nekje okrog 2-3 litre. Če ti to ne pomaga po dveh dneh, pride na vrsto plan B. Oziroma plan D-onat. Meni se je obakrat prebava ustavila. Morda tudi zaradi narkoz (imela sem še abrazijo po obeh porodih). Pa imam drugače zelo hitro. In seveda sem obakrat dobila svečke. Ki niso pomagale NIČ.


Zato sem uporabila svoj preverjeni “o šit” recept, katerega sem odkrila čisto ponesreči. Poješ jabolko. In potem čez spiješ deci do dva deci Donata. O, mamica. Zdaj veste zakaj imam na seznamu tudi Linexe. Nekako je treba potem tudi ustaviti zadevo, če zapretiravate. ;)


Super zadeva za sabo je tudi ena dobra labela za ustnice in pa krema za roke. Ker zdaj ob vsemu razkuževanju rok, ki je v porodnišnici obvezno roke v dveh dneh zgledajo, kot da ste v lugu drgnili perilo cel dan.


Dobra zadeva za vzeti s seboj je tudi nedrček za dojenje in blazinice za dojenje TOTO mama. Ker, ko mleko pride, se zna zgoditi, da boste imele “slabe ventile” kot jih imam jaz in boste morale nekako zajeziti naval, da ne boste premočile spalne srajce vsakih 5 minut, ko otrok zagodrnja (ja, tudi to lahko sproži naval mleka). Za modrček priporočam H&M, tiste, ki imajo zapenjanje na hrbtu, s čim več bombaža, brez kosti, dva sta v pakiranju. Jaz sem vzela M velikost zaradi obsega.

Priporočam tudi Multi mam komprese, ki so lajf saverji, ker takoooo prijetno pohladijo in hitro celijo in pa Multi mam lanolin, ki poskrbi, da se bradavice ne izsušijo in posledično manj napokajo. Nobene od teh zadev ne potrebuješ odstranjevati pred podoji, kar je še dodaten plus.Sama sem vzela tudi Aventove ščitnike/nastavke za bradavice, ker so super, če te lastne bradavice zelo bolijo ob podojih, ali pa, če bo prišlo po porodu kaj vmes in bo otroček nahranjen po flaški. To lahko namreč ustvari sesalno zmedo. Otroček prične preferirati flaško in ti nastavki pripomorejo k lažjemu prehodu na dojenje. Se razpišem tudi o tem enkrat, ampak z Zarjo sva iz črpanja mojega mleka in hranjenja izključno po flaški, preko nastavkov po dveh mesecuh prešle na polno dojenje, na koncu brez nastavkov. Dudica. Jaz sem jo imela s sabo. V velikosti 0. Ker, če je otroček nemiren, jih zna dudica pomiriti, da lahko malce lažje zaspijo. Če bojo obsevani za zlatenico, je to tudi način, da se umirijo in lažje prebrodijo noč pod lučko, ki jih dela nemirne.

Vse izdelke za dojenje, vložke, Multi mam,... sem kupila v Tosamini spletni trgovini in jih naročila na dom, kakšen dober mesec pred porodom, saj sem si tako prihranila letanje po trgovinah v visoki nosečnosti, sedaj, ko je karantena, pa je to način, kako jih lahko kupiš brezkontaktno. Prispejo hitro, v cca slabem tednu dni, pa še Tosama ima akcije, tako da so TOTO izdelki velikokrat tam najugodnejši.


Papučke. Šlape. Natikačice. Tam dobite natikače, ki pa so meni malce trdi, zato sem si tokrat raje spakirala s seboj čisto nove Adidas papučke, ki so reees mehki.

Aha, še to. Priporočam uporabo Toto mrežastih hlačk doma prva dva tedna po porodu. Ker so res udobne, mehke in zračne in v kombinaciji z mama vložkom so dream team za prva dva tedna, ko te tam spodaj vse boli.


V porodnišnici Lj dobiš tudi vsak dan ene mrežaste hlačke, eno brisačo in svežo spalno srajco, na začetku ti dajo tudi frotirasto haljo (ki jo maš vse dni isto). Tako da ne rabiš nič prinesti sabo. Kaj je lepšega kot, da menjaš haljo vsak dan in ti jo drugi operejo? So res široke, ampak meni so fajn in udobne. :)


Tako, upam, da sem spisala vse in da ti kaj prav pride. Srečno pri porodu in velik objem vsem bodočim mamicam.

Nika